Stavovi građana o #JMBG protestima

Tri od cetiri punoljetna stanovnika BIH smatra da su protesti usmjereni protiv svih politicara u BIH, dok svaki 10 smatra da su usmjereni protiv zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BIH. U Republici Srpskoj svaki deseti gradanin (12%) ovog entiteta smatra da su protesti usmjereni protiv predstavnika srpskog naroda u Parlamentarnoj skupštini BIH. Neznatan broj gradana (2 do 3%) smatra da su protesti usmjereni protiv predstavnika bošnjackog ili hrvatskog naroda u Parlamentarnoj skupštini BIH.

Ukoliko bi se najavljeni protesti za 30.06. održali u Sarajevu, svaki 4. gradanin BIH navodi bi podržao proteste i da bi pokušao doci u Sarajevo. Isto toliko gradana podržava proteste ali to nebi javno i aktivno pokazali. Otprilike jedna trecina gradana bi podržala proteste i pokušala bi to napraviti na javnom mjestu u svom gradu. Skoro svaki deseti gradanin nebi podržao proteste ali ne bi bio javno protiv protesta dok bi 3% gradana bilo spremno javno pokazati svoje protivljenje protestima. Ukoliko se gleda ukupna podrška najavljenim protestima (bilo da se radi o aktivnoj ili pasivnoj podršci) onda podrška iznosi 85% za sve gradane BIH, 92% u Federaciji BIH i 72% u Republici Srpskoj.

Istraživanje javnog mnijenja koje je agencija Ipsos provela izmedu 14. i 19. juna metodom telefonske ankete na reprezentativnom uzorku stanovnika BIH koji imaju 18 i više godina, pokazuje da velika vecina gradana, njih devet od deset u potpunosti ili donekle podržava proteste gradana zbog nedonošenja zakona o JMBG.
Podrška je nešto veca u FBIH – 88% u potpunosti i 7% donekle podržava proteste dok u Republici Srpskoj svaki drugi gradanin u potpunosti podržava proteste -54% i 23% donekle podržava proteste. Ukupno gledajuci 9% gradana ne daje podršku protestima. Takvih je u FBIH 5% a u Republici Srpskoj 19%.